Adana’nın turunçgiller konusunda uzman zirai bayilerinden Merttar Tarım, bölgede narenciye üretiminin yaygınlaşması, ürün çeşitliliğinin artarak pazarlamada yeni olanakların doğmasına ön ayak olan firmalardan biri. GENTA ile turunçgillerde doğru bitki eslemenin mümkün olduğunu söyleyen firma sahibi Cevdet Özkan, üreticilere bitki besleme tüyoları veriyor.
Bir zamanlar pamuk denince ilk akla gelen yer olan Adana’da değişen tarım koşulları bitki desenini de büyük oranda etkiledi. Adana’da pamuk, karpuz gibi ana ürün gruplarının yerini günümüzde turunçgiller tarımı aldı desek yanlış olmaz. Bölgede 26 yıldır tarım danışmanlığı ve zirai bayi olarak hizmet veren Merttar Tarım’ın kurucusu Cevdet Özkan aynı zamanda tarımsal üretimin birebir içinde olan bir isim. Yıllar içinde yörenin değişen tarım desenini ve gelişen tarım ekniklerini Paydaş dergisine anlatan Özkan, turunçgiller tarımında bitki beslemenin artık olmazsa olmaz hale geldiğine işaret ediyor.
Pamuk ve karpuz tarımının fiyat dengesi bakımından risk içermesi nedeni ile son yıllarda özellikle turunçgiller tarımına kayma yaşandığını ifade eden Cevdet Özkan, değişen ekim/dikim profili ile zirai bayi olarak kendi çalışma alanlarının da bu yönde değişim gösterdiğini söylüyor. Üniversitede master ve doktorasını turunçgiller konusunda yapan Özkan, bu ürünlere karşı özel bir ilgi ve uzmanlığa sahip olduğunu ifade ediyor. “Tarım sektöründe her aşama birbirine bağlı; üretici, komisyoncu, paketleme tesisi, ihracatçı, nakliyeci derken bu zincirin halkalarının temel noktalarında görülen kopma piyasayı olumsuz etkileyebiliyor. Turunçgiller özellikle Rusya ve Ukrayna’ya ihraç edilen ürünler.
Bizlerin de katkısı ile bugün bölgede farklı çeşitler dikilmeye başladı ve hasat dönemlerinde yelpaze aralığı gelişme gösterdi” diyen Özkan, Adana ve Mersin’de turunçgiller tarımında yaşanan değişimi şu sözlerle aktarıyor: “Son 2 yılda Adana ve Mersin’de 80 bin dönüm narenciye fidanı dikildi. Ve bu ürünler ağırlıklı kasım ayında hasat ediliyordu. Ancak bu kadar yoğun üretimi tek bir hasat döneminin kaldırması mümkün değildi. Dolayısı ile farklı dönemlerde hasat edilebilecek çeşitler gerekiyordu. Örneği mandalinada Okitsu, gibi erkenci çeşitler ve daha sonra şubat ve martta hasat edilen çeşitlerin dikimine önayak olduk. Böylece genişleyen hasat sezonu narenciyenin eylülden, nisana kadar satışını mümkün kıldı.” Merttar Tarım olarak yaklaşık 10 bin dönümlük narenciye alanına hizmet verdiklerini ifade eden Özkan, üreticilere teknik danışmanlığın yanı sıra zirai mücadele ilaçları ve bitki besleme ürünleri konusunda da ürün satışı yapıyor. Bitki besleme konusunda GENTA ile çalışan Merttar Tarım, bitkiye son derece tesirli olan GENTA ürünleri ile programlı bitki besleme yapmanın üreticiye kazandırdığına dikkat çekiyor.
“GENTA ile yaklaşık 12 yıldır tanışıyor ve çalışıyoruz. GENTA’nın BIOSOIL toprak düzenleyicilerinin denemelerini yaparak ilk çalışmalarımıza başladık. Ve bu ürünün performansından çok memnun kaldık. Zaman içinde GENTA’nın ürün portföyü de arttı ve çalışmalarımız yoğunlaştı” diyen Özkan, bitki besleme kullanımının yaygınlaşması ile üreticilerin bu ürünlerin önemini daha iyi anladıklarına da dikkat çekiyor. Özkan, ekliyor: “Hastalıksız ama gelişmemiş bir meyvenin pazarda hiçbir değerinin olmayacağını artık üreticiler de anladı. Meyveniz iri olacak, hastalıksız ve böceksiz olacak. Bunun yanında meyvenin rengi iyi, albenisi yerinde olacak. Bunun da koşulu bitki beslemeden geçiyor. İşte biz bu bilincin yerleşmesi için çalıştık, denemeler yaptık. Uygulama sonuçlarını üreticilerle paylaştık. Geçmişte bir parselle başlanan uygulamalar şimdilerde tüm parsellere yayılmış durumda.” “Üreticiler bitki besleme yaparak kalite ve verimde artış olduğunu, daha fazla kazandıklarını gördüğünde bu ürünlerin faydasını da test etmiş oldular.